Richard Branson

Tényleg akarod? – TOP 10 kérdés Sir Bransontól mielőtt vállalkozol

Jöjjön most egy kis szösszenet, inspiráció az üzleti élethez. Most épp ez talált meg. Méghozzá a kedvencem tollából. Az igazat megvallva mióta az eszemet tudom mindig saját vállalkozásban gondolkodtam. Nem is csoda, anyámékat sosem láttam bejárni munkahelyre, nem kaptak fizetésemelést és nem volt főnökük sem, aki kirúgta volna őket. Akkor nyaraltunk, amikor akartunk és minden délben ebéd volt az asztalon. Hogy anyu hogy csinálta a mai napig nem fejtettem meg. Inspiráció. Ötletek. Vezetés. Motiválás. Kockázat. Felelősség. Saját. Ez volt a minta.

A főiskola óta mindig van valami saját nekem is. Volt több bukás. Hibás döntés. Tanulópénz. Olvastam üzleti könyvek százait. Számát nem tudom hány képzésen vettem részt. Tanultam és még mindig tanulom azt, amit az iskolában nem tanítottak. Minden pénzt megér. Sosem értettem valaki miért érzi kockázatosabbnak a munkahely teremtést, mint beállni egy munkahelyre dolgozni. Persze 10 évig én is bejártam.

Nagy kedvencem Richard Branson. Követem. Szeretem a hozzáállását. Az életét. A történeteit. Az ötleteit. Azt, hogy nem állít valótlant. Azt, hogy vállalja amikor megbukott az ötlete. Azt, hogy vannak víziói. Az, hogy nem csak a profit számít. Inspirál. Erőt ad. Optimista… ugyanakkor nem engedi, hogy bilibe lógjon a kezünk.

Ez a mostani 10 kérdés pont ebben segít. Ha mindig is gondolkodtál azon, hogy elindítsd a saját üzleted, belevágj a saját start-upodba, akkor mindenek előtt az alábbi kérdéseken gondolkozz el. Sir Branson könyveit pedig melegen ajánlom minden érző szívű vállalkozónak.

 1. indenkinek elmondod hogy vállalkozó vagy?

A vállalkozóknak nem nagyon van idejük kihirdetni a világnak, hogy vállalkozók. Túl elfoglaltak és fókuszáltak ahhoz, hogy azon aggódjanak mi a megítélésük.

 1. Teljes munkaidőben a vállalkozásoddal foglalkozol, vagy ez a célod?

Vallálkozónak lenni nem egy részmunkaidős szerepkör. Nem is az a szerepe, hogy kitöltse az idődet a fizetett munkahelyeid között. Vagy teljesen odateszed magad azzal a céllal, hogy sikerre vidd az üzleted, vagy hosszútávon nem fog működni. Ha a munkahelyi biztonság és a rendes munkaidő fontos számodra, akkor ez nem neked való!

 1. Mi motivál arra hogy elindítsd a saját vállalkozásod?

Nem vagy vállalkozó, ha az üzleted szigorúan a pénz miatt indítod. Az igaz, hogy valamiből meg kell élni és ha fókuszált maradsz és beleteszed a megfelelő mennyiségű erőfeszítést egy napon nagyon sok pénzt hozhat ez neked. De a pénz nem lehet az elsődleges motivációd.

 1. Mi a vállalkozásod célja?

A vállalkozók általában nem óriási cégek víziójával indítják az üzletüket. Nekem sem az volt a tervem, hogy egy globális céget építsek, ahogy Steve Jobs sem gondolta, hogy az Apple a General Electricnél négyszer értékesebb céggé növi ki magát: én zenét akartam csinálni, Steve pedig számítógépeket. Ennyi volt az egész.

 1. A kudarctól való félelem megállít abban hogy kipróbáld az ötleteidet?

A vállalkozók nem félnek a bukástól, ezzel szemben tanulnak belőle és továbblépnek. Az üzleti világ valaha látott legnagyobbjai mind csődbe mentek miközben az álmaikat kergették – Henry Ford és Walt Disney – csak kettőt említve közülük.

 1. Aggódsz amiatt, hogy mit gondol rólad a többi ember?

Miután az első öt pontot kipipáltuk a vállalkozás megköveteli a vastag bőrt és a magas tűrőképességet a kellemetlenségek tolerálásában. Ha problémád van a kockázattal vagy a kritikával akkor el se kezd. A hibáztatástól való meglógásra esélyed sincs: a vállalkozásod első időszakában minden ellenérzés közvetlenül hozzád jut el, úgyhogy képesnek kell lenned a kezelésére.

 1. Bírod a reflektorfényt?

Magadat kell előtérbe helyezned. Ha nem vagy kész arra, hogy időről időre kiállj és eljátszd a vezető szerepet a vállalkozásod élén, akkor talán jobb ha valaki másnak dolgozol. Ne aggódj, ha egy félénk, diszlexiás bukott diák, mint én, képes volt túltenni magát a nyilvános beszéddel szembeni félelmén, akkor bárki képes rá.

 1. Az alkalmazottaidnak mindent úgy kell csinálniuk ahogy te mondod?

Ha az a típusú vezető vagy, aki szerint csak úgy lehet jól csinálni, ahogy ő elképzelte, akkor sosem leszel vállalkozó. A delegálásra és együttműködésre való hajlam kulcsfontosságú jellemvonások.

 1. Hiszel magadban és az ötleteidben?

Negatív gondolkodóknak ritkán vannak olyan ötleteik amikre ugranak a körülöttük lévő emberek. Rendíthetetlen bátorsággal kell rendelkezned a saját ítéleteid irányába. A vállalkozóknak bízniuk kell a megérzéseikben és nem szabad megborulniuk, amikor a legfrissebb ötletüket azzal támadják, hogy életképtelen, sokszor nagyon is ésszerű érvekkel. Olyanokat, akik a régi konvenciók hívei, akik nem hisznek az újításokban egyszerűen meg sem kell kérdezni.

Ha 1983-ban – amikor a Virgin Records volt a legfontosabb üzletünk és én épp egy transz-atlanti légitársaság beindításán dolgoztam – adtam volna a társaim felháborodott kijelentéseire miszerint “teljesen őrült” vagyok, akkor a Virgin Atlantic Légitársaság nem is létezne. Persze ez nem jelenti azt hogy nem volt igazuk!

Bármilyen iparágról is legyen szó, egy teherautónyi vállalkozói szellemre, sikeréhségre, vágyra, bátorságra, és Dávid típusú őrültségre lesz szükséged ahhoz, hogy felvedd a versenyt a becsontosodott Góliátokkal. És pont ez vitt el engem a 10-es pontig.

 1. Kicsit őrült vagy?

Ha nem, akkor talán nem a vállalkozói életre való vagy. Nagyon sok jövedelmező és közel sem ilyen hűtlen módja van annak, hogy pénzt csináljunk, de csak nagyon kevés olyan van, ami akár csak fele ennyi szórakozással jár.

Forrás: Virgin.com

Comments: 3

 1. Évi says:

  Szia Kriszti, tetszik a Branson inspirálta cikked, én is csípem a fickót (és szintén írtam már róla bejegyzést). Azt hiszem sokaknak példaképe, ösztönzője és hiteles véleményvezér számos témában, aki megmaradt kiváncsi, kicsit őrült és laza, ám mégis tekintélyes üzletembernek.

  A vállalkozós cikked nálam (is) éppen naprakész kérdéseket boncolgat, valamint van egy hasonló cikkem a témában, ha érdekel, várlak szeretettel a blogomon. A bejegyzés címe: Hat női vállalkozó sikerötletei
  http://365letszikra.hu/2015/06/27/178-hat-noi-vallalkozo-sikerotletei/

  • Viselem says:

   Köszi Évi a biztató szavakat! Fogom követni a blogod, tetszik a cikked a női sikerötletekkel. Én is fogok foglalkozni a témával, mert nagyon közvetlenül érint engem, minket., és sok hozzáfűznivalóm lenne, simán be fog tölteni egy külön bejegyzést.

   • Évi says:

    Bizony, ez a téma jobban előtérben van, mint valaha. Várom és olvasom majd! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.